Je gluten res škodljiv?

Je gluten res škodljiv?


Gluten je skupno ime za lepljivo, elastično v vodi netopno beljakovino (prolamin), ki je v krušnih žitih, torej v pšenici, rži, ječmenu, piri in kamutu. Je rastlinska beljakovina, ki jo najdemo v zrnih pšenice, ječmena in rži, delno pa tudi ovsa. Kot navajajo najnovejše epidemiološke raziskave, naj bi bil na gluten občutljiv vsak dvestopetdeseti, po nekaterih podatkih pa celo vsak stoti Evropejec.

Gluten ni škodljiv, če nimate celiakije, ki je sistemsko imunsko pogojeno kronično bolezen, pri kateri pride predvsem od okvare tankega črevesa. Gre za povsem naravno snov, ki jo naše telo dobro presnavlja in nima dokazanih negativnih učinkov na naše zdravje (čeprav mnoge ‘študije’ in čudežne diete trdijo drugače). Obstaja seveda nekaj žit, ki ne vsebujejo glutena, med katerimi so na primer amarant, proso, ajda in kvinoja. Med drugim je gluten zelo pomemben vir beljakovin med vegani in vegetarijanci, ki radi uživajo seitan oz. pšenično meso.

Seitan si lahko naredite sami po receptu Seitan ali pšenično meso