Kaj pomenijo vaše sanje

Sanje

Se tudi vi pogosto zbujate z besedami: “Imel sem čudno sanje!” Ste se kdaj spraševali, kaj resnično pomeni sanje, ki ste jih imeli sinoči? V preteklem stoletju so raziskovalci skušali odkriti skrite resnice, ki ležijo v vašem podzavestnem umu, ko zaspite. Preden govorim o sanjah, je pomembno razumeti, da so sanje subjektivne narave. Medtem ko obstajajo univerzalni simboli, ki imajo lahko splošno pomen, so nekateri pomeni veliko globji.

Kot sanjač, ​​je vaša dolžnost, da poskusite razumeti svoje sanje. Imate popoln dostop do vseh pomembnih informacij, ki vam lahko poagajo preko sanj spoznati globine vaše osebnosti. Pomen sanj bo odvisen od vašega ozadja in kaj pomeni simboli sanj za vas. V Aziji obstajajo določene številke s katerimo povezujejo nesreče. Vendar pa v zahodni kulturi iste številke nimajo pomena. Na primer, če sanjate, da ste v četrtem nadstropju stavbe, za vas to ne bo imelo pomena, ampak na nekoga iz kitajskega okolja, številka št. 4 predstavlja nesrečno številko.

Sanje – Po Jungu in Freudu

Eden od temeljnih interpretacij sanj je bil psiholog Carl Jung. Jung je verjel, da so sanje okno v nezavedni um. Verjel je, da medtem ko sanjač spi, se nezavedni um trudi najti rešitve za probleme, s katerimi se srečuje v njihovem zavestnem umu. Medtem ko je Jungov mentor Sigmund Freud verjel, da so bile vse sanje spolne narave, se Jung ni strinjal s to teorijo. Jungov način interpretacije sanj je bil usmerjen na sanječevo dojemanje okolice. Medtem ko obstajajo skupni simboli, ki imajo lahko univerzalni pomen, je večino simbolov odvisno od sanajča, ki ima moč zablokirati določene simbole in spet druge v sanjah podariti.. Uporaba sanjskih slovarjev lahko pomaga odkleniti slike sanj. Dve osebi imata lahko enake sanje, vendar popolnoma drug pomen.

“Sanje so niz slik, ki so očitno protislovne in nesmiselne, a se v resnici pojavijo iz psihološkega materiala, ki daje jasen pomen” – Carl Jung

Skupni pomeni sanj

Padajoče sanje: prestavlja temo, ki se pojavlja v sanjah.
Gole sanje: Veliko ljudi sanja o situacijah, ko se ne morejo popolnoma pokriti z obleko.
Plavajoče sanje: sanje, ki so breztežne in plavajo skozi sanjski svet.
Nevarne sanje: doživljanje prebližajoče se nevarnosti, kateri se ne moremo umakniti.
Loveče sanje – Te sanje vključujejo sanje, ki jih je lovil znana ali neznana oseba.
Testne sanje – sanje o preizkušanju ali testiranju se pogosto štejejo za zrcalno sanje ali sanje, ki odražajo občutja.
Zobne sanje – sanje o izgubi zob ali manjkajočih zob so pogosto povezane z zunanjim izgledom in tesnobo.

Skupne sanje so izredno zanimive za raziskovalce, saj jih doživljajo ljudje iz vseh okolij, kultur in religij. Skoraj vsi sanjači so doživeli prelomnice v svojem življenju po sanjanju omenjenih skupnih sanj.

Kategoriziranje sanj

Večino sanj lahko razvrstimo v eno izmed sedmih kategorij. Kategorije nakazujejo kakšen pomen imajo sanje za vas.

Precognitivne sanje – Posebne podrobnosti v sanjah bodo napovedale pomemben dogodek, ki se bo v bližnji prihodnosti zgodil. Sanje napovedujejo prihodnost z uporabo našega šestega čuta.  Primer so sanje Abraham Lincolnsa, ki je napovedal lastno smrt smrt dva tedna pred njegovim atentatom,.

Opozorilo – Kot že ime pove, bodo te sanje napovedale bižajočo se nevarnosti, ki se bo zgodila, če ne spremenimo poteka dejanja ali naredimo drugo dejanje. Sanje o izgubi v gozdu lahko kažejo, da sanjač gre po napačni poti in mora narediti spremembe, preden bo prepozno.

Dejansko stanje– te sanje potrjujejo sanjaču tisto, kar že pozna in ve da je res.

Navdih – Navdihujoče sanje, lahko predstavljajo neke vrste korak ali akcijo, ki jo lahko sprejme sanjač za reševanje osebnega ali poslovnega problema. Navdušujoče sanje se lahko uporabljajo za motiviranje sanjarjev, da bi v življenju naredili pozitivne spremembe.

Želja po izpolnitvi – v našem podzavestnem umu lahko naše želje pogosto postanejo realnost v naših sanjah. Če si celo življenje želite bogastvo, boste lahko imeli sanje o zmagi na loteriji. Sanje, ki izpolnjujejo želje, pomagajo našim glavam pri obvladovanju naših notranjih želja, ki jih imamo v našem zavestnem umu.

Kompenzacijski – Podobno kot izpolnjevanje želja, kompenzacijska sanje potekajo na način, kako zadovoljiti nekaj, kar v našem življenju manjka. Če nimate dolgo spolnega odnosa, imate morda kompenzacijsko sanje o srečanju s novim partnerjem in izpolnjevanju tistih spolnih želja, ki jih imate.

Usklajevanje – Ko izgubimo nekoga v življenju zaradi razveze ali smrti, imamo lahko pogosto veliko nerazrešenih občutkov. Sanje o vrnitvi k bivšemu partnerju ali združitvi z izgubljenimi starši so zelo pogoste oblike sprave z izgubljeno osebo.

Avtor: Sandra Boh