Pomen elementov v sanjah

sanje

Pomen sanjske pokrajne oziroma prizorišča dogajanja sanj

Naj se zdi sanjska pokrajina še tako samoumevna, prav ta največkrat prestavlja izhodišče za globoko in zadovoljivo analizo sanj. Osnovni elementi, kot so voda, zrak, zemlja in ogenj, so polni  namigov in če si jih pazljivo ogledamo, vnašajo v naše sanje zelo jasna simbolična sporočila. Ogenj recimo, ob katerem se grejemo, nima istega pomena kot ogenj, ki se spremeni v grozeči požar. Podobno je z vsemi drugimi elementi.

Pomen dogodkov na prizorišču

V dogajanju na prizorišču, naj gre za prijetne, nenavadne ali nevarne situacije, podzavest  išče ravnovesje. Tu se lahko pokaže najbolj ranljivi del naše osebnosti ali se izraža naša socialna sposobnost. Čeprav se trudimo in zelo odkritosrčno gradimo svojo podobo, nas prav ti dogodki mnogokrat postavijo na laž in namigujejo kdaj, kje in zakaj so se pojavili določeni vzorci, s katerimi nismo usklajeni.

Pomen sanjskih simbolov

Ne glede na to ali se znajdemo v sanjah v glavni vlogi ali le kot stranski opazovalec, v sanjskih likih prepoznamo svoje obnašanje, kot da bi se gledali v ogledalo. Navzočnost ljudi, živali, rastlin ali predmetov opozarja na naše pomanjkljivosti in strahove, ki jih v budnem stanju zanikamo ali zavračamo, nas uči medsebojnih odnosov ali spodbuja k dejanjem, za katere mislimo, da jih nikoli ne bomo zmogli. Kakšen je ponavljajoči vzorec obnašanja, ki nam greni nočni mir, lahko jasno prepoznamo, pa naj v sanjah prestrašeno bežimo po gozdu ali vidimo zgolj zlomljeno vazo na kuhinjski mizi.

OGLEJTE SI ŠE: SANJSKA KNJIGA