Iz vaših priljubljenih oreškov naredite maslo. V uporabi je veliko oreščkovih masel, zato eksperimentirajte.
VEGANSKO MASLO IZ INDIJSKIH OREŠČKOV
Sestavine
- 1/3 skodelice presnih indijskih oreščkov
- 2/3 skodelice vode
- 1 čajna žlička presnega jabolčnega kisa
- 1/4 čajne žličke morske soli
- 2/3 skodelice presnega kokosovega olja pri sobni temperaturi
- 1 žlica + 1 čajna žlička ekološko pridelanega olja oljne repice (ali drugo olje po vaši izbiri)
- 1 zvrhana čajna žlička presnega sončničnega (ali sojinega) lecitina
- 1/4 + 1/8 čajne žličke guar gumija ali xantan gumija
Navodila za pripravo
Vse sestavine in modele si pripravite že vnaprej, tako da bo vse potrebno že pri roki in se boste kuhanja z veseljem lotili. V multipraktiku skupaj zmešajte indijske oreščke in vodo. Miksajte jih tako dolgo, da dobite gladek pire kremaste sestave. (V tem receptu indijski oreščki niso namočeni, saj ni bil načrtovan vnaprej. Če imate čas, oreščke namočite za vsaj nekaj ur.) Zmes indijskih oreščkov prelijte v posodo, dodajte jabolčni kis in sol. Vse skupaj premešajte in pustite stati 10 minut, da se zgosti.
Očistite multipraktik. Če vašo kokosovo olje ni sobne temperature, ga lahko segrevate do tekočega stanja in ga pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
V multipraktik dajte kokosovo olje, olje oljčne repice, zmes indijskih oreščkov, presni sončnični lecitin in guar gumi. Vse skupaj miksajte okoli 2 minuti, tako da dobite popolnoma gladko zmes. To zmes prelijte v model in jo zamrznite za približno eno uro, tako da je trda na otip. Takrat jo pazljivo odstranite iz modela. Za pripravo manjših kosov masla lahko uporabite modelčke za oblikovanje ledenih kock.
Ta recept zadostuje za 3 kose masla. Vsakega od njih se zavije v plastično folijo in da v skrinjo, kjer zdrži tudi leto dni. Ko maslo uporabljate, ga vračajte v hladilnik kar v nepredušni posodi. Hitro, enostavno, ugodno in zdravo v enem!
vir: http://www.onegreenplanet.org