Kuhane artičoke z limonovim maslom
Sestavine (za 4 osebe):
4 artičoke
5 jž limonovega soka
sol
6 jž vinskega kisa
poper
1 trdo kuhano jajce
2 šalotki
1 JŽ kaper
4 JŽ kokosovega olja
sladkor
1/4 šopka citronske melise
80 g masla
Postopek:
Artičoke operemo pustimo, da se odcedijo in konce listov odrežemo s kuhinjskimi škarjami. Pecelj odrežemo blizu dna in odrezano mesto namažemo z limonovim sokom. Zavremo osoljeno vodo, vanjo nakapljamo nekaj limonovega soka. Artičoke v njej na majhnem ognju nalahno kuhao okoli 40 minu.
Kis zmešamo z malo soli in popra. Jajce olupio in na drobno nasekljamo. Šalotki olupimo in narežemo na drobne kockice.
Peteršilj operemo, osušimo in lističe dobrno nasekljamo. Kapre ocedimo. V se primešamo kisu in vtepemo olje. Začinimo s soljo poprom in sladkorjem.
Citronsko meliso operemo, osušimo in osmukamo lističe. Maslo penasto umešamo. Dodamo citronsko kislino. Začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Aartičoke prelijemo s kisovim prelivom in limonovim maslom.
.