Najboljše vrste vadb za srce in ožilje

jogging

Zaslon na vaši tekali stezi kaže, da ste porabili 300 kalorij, močno se potite in ste že utrujeni. Vse bi bilo dobro, če bi bilo resnično, todo ne morete se pripraviti, da bi odšli na tekalno stezo….Ni pomembno katero vadbo si boste izbrali, pomembno je, da boste v njej uživali. Tisto, kar boste delali radi vam bo prineselo željene rezultate.

Optimalen srčni utrip med vadbo

Optimalnen srčni utrip med vadbo je pomemben zato, da je vadba še vedno učinkovita in varna. Vaš vadbeni pulz zračunate tako, da od 180 odštejete vašo starost.Optimalno je, da vaš pulz med vadbo doseže 70- 85% maksimalnega srčnega utripa.

1.Hoja

Hoja spada med najlažje načine vadbe. Pri pospešeni hojis hitrostjo približno 5 km /h lahko  v 30 minutah porabite 180 kalorij. Pri hoji poskrbite za pravlno držo in mahanje z rokami. Obuvalo naj bo udobono in čvrstvo.

2. Tek

Oseba težka 70kg lahko pri teku s hitrostjo 9km/h v pol ure porabi približno 300 kalorij. Pred tekom se vedno ogrejte in po teku med ohlajanjem opravite rastezne vaje.

3. Kolesarjenje

Pri kolesarjenju lahko porabite tudi do 500 kalorij v pol ure. Odvisno je od obremenitve. Enak učinek lahko dosežete na sobnem kolesu v primeru slabega vremena.

4. Plavanje

Plavanje je odlična vadba za zdravje srca in ožilja. Kljub manjši obremenitvi zaradi težnosti lahko s plavanjem v pol ure porabite približno 350 kalorij

5. Veslanje

Naj bo to na čolnu ali na sobni napravi, veslanje v kratkem času okrepi mišice rok, trupa in nog pa tudi srca in ožilja. V pol ure lahko z veslanjem porabite do 300 kalorij.