Najpogostejši veganski nadomestki

“Kaj pa sploh ješ?” je zagotovo največkrat zastavljeno vprašanje vsem, ki se prehranjujejo izključno z rastlinsko hrano. Prehrana veganov pa se po pestrosti ne razlikuje od prehrane vsejedcev – v nekaterih primerih je še bolj raznolika in zdrava.

Rastlinsko mleko

Na tržišču obstaja že veliko okusnih nadomestkov mleka in najbolje je, da s preizkušanjem odkrijete, kateri vam je najljubši.

Nadomestek jajc

Poleg industrijsko pripravljenih obstaja ogromno nepredelanih živil, ki jih lahko pri pripravi jedi uporabite namesto jajc. Jajca se pri kuhi uporabljajo za vlago in pomoč pri vzhajanju. Najprej se pozanimajte, čemu služijo v vašem receptu. Pri vzhajanju lahko celo jajce nadomestite z dvema žlicama vode, eno žlico olja in dvema žlicama pecilnega praška ali vinskega kamna. Če potrebujete jajce kot vezivo pri tortah in sladicah, ga lahko nadomestite z eno žlico lanenih semen, kuhanih v treh žlicah vode. Pri cvrtju zmešate moko in vodo, nato živilo povaljate v drobtinicah, in že je pripravljeno za cvrtje. Če recept predvideva jajčni beljak, ga nadomestite z eno žlico navadnega agarja v prahu, ki ga raztopite v žlici vode, stepete, ohladite in znova stepete.

Sirup namesto medu

Agavin sirup je dobro topen v hladnih in vročih tekočinah. Na voljo je svetel, temen in jantarjeve barve, pri čemer je svetel bolj blagega okusa, okus temnega pa je podobnejši okusu karamele. Med lahko nadomestite tudi z javorjevim sirupom, ki vsebuje veliko cinka in magnezija ter kar desetkrat več kalcija kot med.

Vegansko maslo

Če recept zahteva maslo, imate več možnosti. Za kuhanje lahko uporabite katerokoli vegansko olje. Za peko pa raje izberite kokosovo ali palmovo olje. Vse več proizvajalcev zdrave hrane ima v svoji ponudbi margarino na rastlinski osnovi. V zadnjem času je vse bolj priljubljena tista iz ogrščice, ki ima več maščobnih kislin omega kot oljčno olje.