Sestavine:
- 200 g izluščenih pistacijevih jedrc (nesoljenih)
- datljev
- solnega cveta
Posip
-
izluščenih pistacijevih jedrc (nesoljenih)
- srednje velikega zrelega avokada
-
presnega kakava v prahu
-
kokosovega olja
-
kokosovega sladkorja
-
vanilijev strok
-
solnega cveta
Postopek:
multipraktik stresemo pistacije in jih grobo zmeljemo. Dodamo na koščke narezane datlje in sol ter meljemo še toliko časa, da dobimo enotno zmes, ki jo s prsti lahko oblikujemo v kroglico. Če se nam zdi zmes presuha, dodamo še 1 do 2 žlici kokosovega olja.
Manjši okrogel pekač za torte s snemljivim obodom obložimo s folijo za živila. V pekač nato stresemo pripravljeno zmes in jo z navlaženimi rokami dobro pritisnemo ob dno modela, da naredimo enakomerno debelo dno tortice. Pekač shranimo v zamrzovalnik.
Avokado prerežemo na pol in previdno odstranimo koščico. Iz lupine z žlico odstranimo meso in ga stresemo v multipraktik. Vanilijev strok prerežemo na pol in z noževo konico izpraskamo semena, ki jih skupaj s kakavom v prahu, kokosovim oljem, soljo in kokosovim sladkorjem dodamo v multipraktik. Sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko in gosto kremo.
Pistacije grobo sesekljamo. Pekač vzamemo iz zamrzovalnika in na ohlajeno dno nanesemo pripravljeno kremo. S hrbtno stranjo žlice ali lopatko jo enakomerno razporedimo po dnu in po vrhu lepo pogladimo. Po kremi potrosimo grobo sesekljane pistacije. Pekač za več ur shranimo v hladilnik, da se torta dobro ohladi, avokadova krema pa učvrsti.
Ko je krema dovolj čvrsta, da jo lahko režemo, pekač vzamemo iz zamrzovalnika in previdno odstranimo folijo za živila. Torto serviramo na lep krožnik ali pladenj, razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo.