S čim nadomestiti čebelji vosek v kozmetiki?

Jojobin vosek

Jojobin vosek

Jojobin vosek zmanjšuje izgubo vlage v koži in izboljšuje njeno elastičnost in raztegljivost. Topi se pri 65ºC in je odlična alternativa čebeljemu vosku za vaše veganske izdelke. Uporabimo ga pri izdelavi balzamov za ustnice, losjonov v stiku, kremah in maslih za telo. Še posebej je uporaben kot dodatek izdelkom za nego las.  Jojobin vosek na koži prodre v lipidni sloj tako da koža postane mehka in voljna. Zmanjšuje izgubo vlage na koži ter potencira njeno elastičnost in raztegljivost.

Kandelila vosek

Kandelila vosek ( Candelilla Wax ) pridobivajo iz rastline Pandilanthus pavinia, ki raste v severni Ameriki in Mehiki. Po karakteristikah je podoben karnauba vosku , vendar ima nižjo točko tališča med 67 -70°C . Ta povsem naraven vosek se s pridom uporablja tako v kozmetični kot tudi v prehranski industriji.

Kandelila vosek se uporablja pri izdelavi balzamov za ustnice, krem, losjonov, mazil, masla za telo, trdih mil, ipd. Izdelkom se dodaja kot trdilec, za lepšo in bolj sijajno glazuro, za uravnavanje viskoznosti krem, losjonov, masla, ipd. Če ga uporabljamo kot nadomestek čebeljemu vosku, moramo upoštevati, da je kandelila še enkrat močnejši trdilec kot čebelji vosek in da ga moramo zato dodati v svojo formulo polovično količino. Če imamo v receptu na primer 100g čebeljega voska, le-tega lahko nadomestimo s 50g kandelila voskom. Vosek je brez specifičnega vonja.

Konopljin vosek

Konopljin vosek ima tališče pri 67 stopinjah celzija in je odlično nadomestilo čebeljemu vosku v vaših veganskih proizvodih. Še posebno ga radi uporabljamo pri izdelavi balzamov za ustnice in masel za telo.

Oljčni vosek

Trdi oljčni vosek je bele do rumenkaste barve. Je odlična alternativa čebeljemu vosku, še posebej v veganskih proizvodih. Pridobljen je iz postopka mešanja različnih frakcij neposredno iz olivnega olja in ima podobno trdoto kot čebelji vosek. Zaradi čistosti, je vosek dobra izbira za uporabo v izdelkih za naravno nego telesa in pri izdelovanju mil. Tališče je pri 60 °C. Uporaba: do 10%, odvisno od želene konsistence.