S čim nadomestiti beli sladkor in belo moko?

Bel sladkor in moka

Beli sladkor in bela moka velikokrat poimenujemo tudi “bela smrt”, saj so krivec za številne bolezni, zato jih čimprej zamenjajte.

Beli kruh

Pripravljajte kruh iz pirine moke. Pirina moka se v vodi bolje topi kot pšenična in je zraven tega lažje prebavljiva. Pirina moka sicer ni brez glutena zato za alergetike ni priporočljiva.  Za alergetike je odličen nadomestek kamutova moka, le da mora testo vzhajati nekoliko dlje. Kruh lahko nadomestitete tudi z koruznimi tortilijami, ki jih lahko uporabite za sendviče, zvitke ali burgerje ali začnete uporabljati ržen kruh.

Recepti: Kokosov kruhBananin kruh , Kamutov kruh

Palačinke

Pripravite si palačinke iz riževe moke, ki vsebuje veliko kalcija, železa, vitamina B ter je odličen vir vlaknin. Riževa moka je primerna tudi za peko kruha, peciv, tort in ostalih slaščic.

Pica

Testo za pico lahko izdelate iz konopljine moke, polnozrnate moke, ajdove moke…

Testenine

V trgovini je mogoče najti različne nadomestke klasičnih testenin npr. ajdove, koruzne testenine

Sladkor

Najpogostejši nadomestek je Stevia, vendar bodite pri uporabi zelo pozorni, saj prevelika količina Stevie hrano pogreni. Stevia uravnava krvni sladkor ter je brez kalorij. Vedno bolj znan in uporabljen postaja agavin sirup, ki je slajši od medu in ima nizek glikemični indeks. Agavin sirup je sestavljen večinoma iz fruktoze in je slajši od sladkorja in medu in ga v receptih lahko uporabljamo v manjši količini.

 

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)