Začimbe, skrivnostne sestavine velikih mojstrov

Zacimbe

Začimbe so čar kuhanja in že od nekdaj so v njih videli zdravilne učinke in čarobne moči. Zato so jih peš, s karavanami, na galeiah in jadrnicah skupaj z zlatom, dragulji in svilo tovorili na vse konce sveta. Zeliščarstvo je v naših krajih tradicionalna in nikdar izumrlo.

Slovenska kuhinja skromno uprablja zelišča, vendar se časi spreminjajo. Če ste na začimbe pozabili, ustvarjajte! Najbolj uporabljeni začimbi v vaši kuhinji dodajte malo druge začimbe, ki spominja na osnovno. Če želite čutiti pravi čar začimb zmanjšajte uporabo česnja, čebule in soli.

O začimbah

Curry je značilna vzhodnjaška začimbna mešanica prahu, ki je pripravljena iz koriandra, indijske kumine, klinčkov, kurkume, triplata, ingverja, kardamoma, listov južnoindijske rastline ki se imenuje curry in drugih začimb.  to besedo poimenujemo tudi različne začimbne, zeljenjavne, sadnozelenjavne omake in priloge pri katerih začimbe pražimo n kuhanem olju. Začimbe pražimo po vrstnem redu kuhanja oziroma po časa, ki ga posamezna začimba potrebuje, da odda največ arome.

Gorčica ali črna gorčica sta doma v sredozemskih deželah, gojijo pa ju povsod po svetu. Lahko ju gojimo tudi sami na vrtu. Črna gorčica je manjša in ostrejšega okusa.

Invger je ena najbolj znanih azijskih začimb. Spada v družino dišavnih lilij in uspeva v tropskem podnebju. Kot najboljši slovi ingver iz Jamajke. Prvi, ki je omenjal invgver je bil že Marko Polo. V Evropo so ga prinesli šele v 9.stoletju. Uporabljamo ga za peciva, pripravo sadja, juh, omak in pijač. Čaj iz ingverja odganja prehlad.

Kurkuma ima globoke korenine v zgodovini. Našlo so jo celo v egipčanskih grobnicah, poznali so jo tudi stari Rimljani.

Kajenska paprika poimenovana po glavnem mestu Francoske Gvajane, je doma v Južni Ameriki. Kajensko papriko pridobivajo iz drobnih rdečih, oranžnih in zlatorumenih plodov grmičaste tropske paprike, ki je dosti ostrejša od naše. Od čilija se razlikuje po barvi in okusu. Čili je temnejši in manj pekoč- je glavna sestavina mehiške omake Tabaco.

Kardamom je v Evropi že stoletja cenjena začimba in surovina za parfume. Kardamom je trajnica iz družne ingverjev in uspeva v držunglah južne Indije. Njegov sad je zrno oziroma strok s trdo lupino in drobnimi okroglimi semeni. Kardamom ima precej sladkast okus. Kardamom učinkuje zdravilno, ureja prebavo, pospešuje izločanje vode, in uničuje bakterije.  Deluje poživilno in proti krčem. V ljudskem zdravilništvu so ga cenili kot afrodizijak.

Koriander uspeva po celem svetu. Omenjajo ga že egipčanski papirusi in biblija. Zrela semena uporabljajo za vse vrste slanih in sladkih jedi, tudi za peciv in vlaganje.

Kumino nabiramo junija in avgusta. Okus semen je sladkast, uporabljamo jih cela ali mleta.

Kurkuma imenovana tudi tumerik ali indijski žefran je sorodnica ingverja. Kurkumo gojijo v tropskih deželah. Uporabljamo jo kot samostojno začimbo ali v kombinaciji z drugimi začimbami. Uradna medicina je potrdila da kurkuma pospešuje izločanje strupov iz jeter ter izločanje žolčnih kamnov, deluje tudi proti trebušnim krčem in pri srbeči ter vneti koži.

Predstavili smo vam kratek vendar pomemben seznam začimb, ki se znajdejo v našem loncu. Če jih še niste poizkusili je sedaj pravi čas 🙂

Veliko kulinaričnih užitkov.

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj