Slike, ki govorijo

slike, ki govorijo

Letošnje leto smo v projektu BiznisLandija prvič pričeli z zbiranjem zanimivih poslovnih zgodb. Govorili smo s Sabino Dobršek Mladkovič, lastnico blagovne znamke SM. Sabina je uspela iz hobija narediti posel in to v enem letu dni! Kot punčka niti sanjala ni, da jo bo življenje pripeljalo na pot izdelave nakita, sedaj izdeluje prečudovit nakit in slika energetske fotografije. Vsaka njena fotografija ima posebno zgodbo. Najdete jo na FB pod strani: Slike, ki govorijo

Kdaj ste pričeli z izdelovanjem nakita?

Ravno eno leto mineva, odkar se mi je porodila želja po ustvarjanju srebrnega nakita. V bistvu to niti ni bila želja, temveč jasna vizija. Zagledala sem ponudbo izobraževanja, nato pa sem jasno videla svoje izdelke. Kar naenkrat sem pričela risati skice. Idejo so prihajale in prihajale, jaz pa še ničesar nisem vedela o postopkih in načinu dela s srebrom. Jasno se spomnim, da mi je mož ob poslušanju rekel, da očitno je nekaj na tem, ker govorim z nekim posebnim navdušenjem, žarom. Ja, v bistvu je bila ideja rojena. Rekla sem si: To bom jaz počela. In če sedaj pomislim, da ni minilo niti eno leto…Uh, pa toliko se je vmes zgodilo.

Ste na kakšen kos nakita še posebej ponosni? Zakaj?

Ja, v bistvu sem. Sedaj, ko gledam svoje prve izdelke.. ja, bili so začetki in temu primerni tudi izdelki. Sedaj lahko rečem, da sem ponosna na vsakega, ki je nastal, vsak me je nekaj nauči. Trenutno mi je najbolj pri srcu prstan z labradoritom, ki sem ga naredila po naročilu za osebo, ki mi je priskrbela nekatere kristale in poldrage kamne.

Izdelujete tudi nakit s poldragimi kamni…Med katerimi kamni lahko izbiramo?

V bistvu se ne omejujem in delam s tistim, kar imam trenutno na voljo. V svoji zbirki čaka na posebno priložnost prelep brušen rubin, mavričen opal, potem pa so tu še cenovno bolj dostopni mesečev kamen, meni zelo ljub labradorit, pa biseri, apatit, ametist…in seveda drugi kristali.

Iz katerih materialov izdelujete nakit?

Izdelujem pretežno iz srebra. Polimerna masa (FIMO) mi je kot pripomoček, ko se poigravam z oblikami in tako je prvi nakit kot poskus nastal iz polimerne mase, a le ta mi kot material ni ravno blizu, čeprav je zelo hvaležna za oblikovanje, pa tudi cenovno zelo dostopna. Pa da ne bom napa

čno razumljena: tudi sama imam nekaj obeskov iz navedenega materiala in cenim delo in izdelke, ki jih izdelujejo umetnice. Meni je pač ljubše srebro, ki je naraven material. V načrtu imam, da ga dopolnim z zlatom. Želim delati tudi srebrne izdelke v kombinaciji z zlatom, a do sem moram še malo dozoreti.

Ste si kot otrok predstavljali, da boste nekoč izdelovali nakit?

Kot otrok sem bila bolj fantovske narave, nisem bila tipična punčka, ki ima rada bleščice in lakirane nohte. Ja, to težko verjamejo tisti, ki me poznajo sedaj. Je pa res, da je bilo risanje in vse, kaj je bilo povezano z njim moj zvesti spremljevalec. Spomnim se, da sem v srednji šoli neko popoldne šla s sošolko s kolesom po mestu in sva iskali motiv za risanje. Tako je nastala stara hiša, naslikana z ogljem. Še sedaj jo hranim. V bistvu imam shranjene vse svoje risbe, slike. To je bilo del mene odkar pomnim.

Nam poveste več o vaših slikah? Kaj sploh je energetsko slikanje?

Moje slike imajo zgodbo, sporočilo, ki je zapisano poleg njih. A začelo se je drugače. Vedno sem govorila, da bom slikala, ko bom v pokoju, torej ko bom imela čas. No, potem pa mi je mož kupil platno in čopiče. Nastale so prve slike. A meni je bilo to premalo. Želela sem, da niso le mrtev material, ki visi na steni, temveč nekaj več, nekaj, kar ima svoje sporočilo, svojo energijo.

Kje ste se naučil energetskega slikanja?

Zato sem se udeležila izobraževanja slikanja energetskih slik. Izkušnja je bila zelo zanimiva, saj sem se ob svojem prvem izdelku na seminarju zjokala. V meni je prebudil neke vzorce, ki sem jih morala predelati. Zanimive so mi tudi izkušnje ljudi, za katere sem slikala. Prijateljica, ki mi je naročila sliko in ni vedela, kakšna bo, je ob prvem pogledu nanjo potočila solzo. Pravi, da je v njej prebudila posebna čustva in da sem zadela barve in vsebino, ki je bila sicer abstraktna, a njena duša je vedela, kaj ji sporoča.

Zakaj plesalke in zakaj drevesa? Nam poveste več o tem?

Zakaj drevesa? Drevesa imajo močno simboliko v prvobitnih religijah. Predstavljajo povezavo spodnjega, srednjega in zgornjega sveta. Povezujejo prednike, ljudi in duhove, bogove. Kot ljudje, ki živimo tukaj in sedaj, moramo biti prizemljeni, moramo imeti stabilnost, moramo črpati notranjo življenjsko moč, kar nam omogočajo korenine. Krošnja, ki se razrašča, cveti, daje plodove, se razvija, širi svojo energijo in daje senco mnogim. Kljub temu, da drevo raste navzgor, se dviguje, sega po soncu, je še vedno tu in sedaj. Kot človek.

Zakaj plesalke? Če moja duša cveti, ko slikam, potem pleše, ko plešem. Ples je bil moj spremljevalec od otroških let. Plesala sem namreč jazz balet, step in latinsko ameriške ter standardne plese. Lansko poletje so nastale plesalke, ki so govorile mojo zgodbo. Skozi njih sem rasla, zorela, se upala izpostaviti javnosti, si zaupati, da znam, zmorem, da živim svoje življenje, se osvobodim okovov, da sežem po zvezdah, saj je življenje polno čudežev, le verjeti moramo vanje. To so bila med drugim sporočila mojih slik, v katerih se je našel marsikdo.

Katero je vaše najljubše drevo?

Nimam posebnega drevesa, ki mi bi bilo najljubše, me pa fascinirajo stara, mogočna  drevesa, ki izžarevajo neko modrost, stabilnost, moč, lahko bi rekla tudi mistiko. Doma pa imam sliko drevesa iroko. To je moje prvo drevo, ki je prav posebno. Starodavno afriško ljudstvo Jarube ga imajo za sveto drevo. Šele kasneje sem izvedela, kaj sem naslikala in to drevo mi pomeni stabilnost, moč, premagovanje življenjskih viharjev.

Ali je pomembno kam v stanovanje obesimo sliko?

Naučila sem se, ja hecno se sliši, (bolje rečeno, ponovno sem se spomnila), ampak delam po navdihu, zato svetujem, da sliko postavite tam, kamor vas povleče. Po nekem notranjem lastnem občutku.

Kje vas lahko najdemo?

Prišel je čas, da se pokažem tudi javnosti. Zahvaljujem se vam, da ste mi dali to priložnost in mi pri tem pomagate.

Najdete me na FB strani Slike, ki govorijo in na spletni strani: https://www.smmultimedia.eu

Kako usklajujete zasebno in poslovno življenje?

Ja, to je posebna naloga, kako razporediti čas, da ne trpi zasebno življenje. Ne gledam več televizije in hodim spat v malce kasnejših urah. Na srečo ne potrebujem več toliko spanja kot nekoč.

Je pa res, da bi ustvarjala še več, če ne bi imela še redne zaposlitve.

Od kje črpate navdih za izdelavo slik?

Navdih vedno kar pride. Ne znam pojasniti. Idej sploh ne zmanjka.

Od kje črpate navdih za izdelavo nakita?

Tudi tu je enako. Imam toliko skic. Marsikatera je nastala med kakšnim predavanjem, ko sem bila kot poslušalka.

Kakšne vrste slik lahko naročimo pri vas?

Glede naročil se ne omejujem in sprejmem kakršenkoli izziv. Tako sem ilustrirala tudi pravljico, pa čeprav sem sprva mislila, da tega ne znam. Naročnica mi je samo v informacijo dala zgodbo in ko sem jo prebrala, sem videla slike.

Kakšen je postopek naročila slirke in nakita?

Rada delam tako, da mi nekdo samo navrže želje, potem pa meni prepusti kreacijo. Človeka po navadi začutim in naredim izdelek, ki mu je všeč. Nikoli pa ne delam na silo. Če mi naročnik pove, da se z izdelkom ne mudi, ga dobi takrat, ko dobim navdih. Kot sem rekla, na silo ne želim delati.

Kakšni so vaši načrti za naprej?

Joj, načrtov in želja je toliko. Sedaj želim samo naprej, delujem v to smer in vem, da so to šele začetki. Odprta sem za vse priložnosti in izkušnje ter sledim svojim notranjim vzgibom. Začela sem poslušati sebe in početi več stvari, ki me srčno veselijo. Moji izdelki so odraz tega.

[wp-review]