Tega vaš kuža ne sme zaužiti!

Psi

Tako kot vsak skrben lastnik kužka si želite, da bo življenje vašega najboljšega kosmatega prijatelja lepo in brez težav. Večini težav se lahko izognemo s pravilno prehrano. Kaj pa je tisto kar vašim štirinožnim prijateljčkom najbolj škodi?

Xylitol

Slaščice, zobne paste, peciva in nekatera dietna hrana je sladkana s XYLITOL. Sestavina lahko povzroči višanje krvnega sladkorja, kar lahko privede v najslabšem primeru do odpovedi jeter. Simptomi vključujejo bruhanje in težave s koordinacijo. Sčasoma lahko pride do napada psa. Odpoved jeter pa se lahko zgodi v nekaj dneh.

Avokado

V velikih količinah je lahko strupen. Če je vaš kuža majhen mu avokadota ne dajajajte niti v majhnih količinah, saj je hitro lahko preveč in pride do zastrupitve.

Alkohol

Alkohol ima na psa enake učinke kot na človeka. Lahko poškoduje jetra in možgane, če ga je preveč pa celo pride do smrti. Alkohol lahko povzroči tudi bruhanje, drisko, težave z dihanjem in komo. Manjši pes je, bolj je nevarno.

Čebula in česen

Čebula ali česen, naj si bo v prahu, surova, kuhana, dehidrirana je za vašega psa zelo nevarna. Čebula in česen ubijeta rdeče krvne celice, kar povzroči slabokrvnost. Čebula ali česen nista vedno usodna, vendar samo enkrat je lahko preveč. Bodite pozorni na znake kot so slabost, bruhanje in težave z dihanjem.

Kofein

Če želite vašemu psu prikrasti na obraz nasmešeke mu podarite igračo. Kofein je lahko zanje usoden in vse ostalo zrnato. Kot je kakav, čokolada in energetke pijače. Kofein je lahko tudi v nakaterih hladilnih rastlinah.

Grozdje

Grozdje lahko povzroči odpoved ledvic. Dovolj je že majhna količina. Bruhanje je znak okužbe.

Mleko

V vročih dneh nikar ne delite sladoleda s svojim psom. Namesto sladoleda mu ponudite kocko ledu. Mleko in mlečni izdelki lahko povzročijo drisko in druge prabavne težave. Lahko povzročijo tudi alergijo na hrano.

Makadamija

Psa zadržujte čim dlje od makadamije. Zaradi surove ali pražene makadamije pes lahko postane bolan. Bodite pozorni na simptome kot so mišični krči, bruhanje, visoka temperatura ali slabost.

Čokoloada

Večina ljudi ne ve, da je čokolada za pse škodljiva. To velja tudi za belo čokolado. Čokolada povzroči bruhanje in drisko, težave s srcem, tresenje, epileptičen napad in smrt.

Kaki, breskve, slive

Problem pri teh sadežih je seme. Kakijevo seme povzroči težave v tankem črevesju. Ravno tako seme breskev in sliv. Breskve in slive vsebujejo tudi cianid, ki je v velikih količinah smrten tudi za ljudi.

Sol

Čips, preste in slane kokice zagotovo niso hrana za vaše kužke. Preveč soli povzroči žejo, kar lahko privede do natrijeve zastrupitve. Simptomi vključujejo bruhanje, drisko, depresijo, tresenje, visoko temparaturi in epileptičen napad.

Surovo kvašeno testo

bo vzhajao tudi v želodčku vašega psa, kar bo povzročilo hude bolečine in lahko celo smrt zaradi zastrupitve z alkoholom, kvasovke se najmreč fermentirajo v alkohol.

In kaj storiti če vas pes poje nekaj česar ne bi smel? Nemudoma pokličite veterinarsko postajo in povejte točno kaj je zaužil in opišite morebitne znake.

Kontakti veterinarskih ambulant v Sloveniji