Zabavna dejstva o prehrani

Vegan

Radi imamo rumeno, rdečo, zeleno in oranžno, bi posegli tudi po vijolični paprika?

Tequila je vijolično obarvana babura. Njeno atraktivno barvo ji daje barvilo antocian. Je izredno sladka in okusna, zato je med rednimi nagrajenkami na tekmovanjih pridelovalcev paprik. S svojo barvo bo zagotovo vzbudila pozornost na vaši mizi.

 

 

 

Še vedno vlada polemika ali je paradižnik sadje ali zelenjava? Botaniki trdijo, da je sadež nekateri trdijo, da je zelenjava. Zadeva je šla tako daleč, da je o tem v 6 letnem toženju odločalo sodišče in odločilo PARADIŽNIK JE ZELENJAVA. Razlog spora je bila višina uvoznega davka, ki se je razlikovala glede na to ali gre za zelenjavo ali sadje.  V ZDA od vse zelenjave porabijo največ paradižnika. Na prodajnih policah je zelo popularen paradižnikov sok, ki je podobne gostite in okusa kot mezga pri nas. Ravno tako so priljubljene paradižnikove juhe. Eno četrtino paradižnika proizvede kitajska, ostalo se proizvede lokalno. Po svetu obstaja 7500 različic vzgoje paradižnika. Paradižnik je res nekaj posebnega, a ne?

 

Imate radi jagode, potem morate jesti banane, ki so poleg kivija in grozdja tudi jagode. Vse jagode se razvijejo iz cveta. Pomislite naslednjič, ko boste jedli banane. Bananovec rodi sadje samo enkrat, nato odmre.

Če boste pregloboko pogledali v kozarec, ne pozabite da jutranjega “mačka” odlično odžene banana.