Naravna krema za sončenje

socna-krema

Ali pri nakupu sončne kreme preverite tudi njene sestavine? Spadate med tiste, ki smeti ločujejo in kupujejo okolju neškodljive proizvode, poleti pa se vsaki dve uri namažete s kremo, ki uničuje okolje? Zaradi škodljivih kemikalij v sončnih kremah alge izumirajo. Število oseb z diagnozo kožnega raka pa iz leta v leto narašča. Sončno kremo si lahko pripravite kar doma, tako kot so to delale naše babice. 

Problem sintetičnih sončnih krem

Prihajajo sončni dnevi in z njimi večna dilema: katera sončna krema je primerna in katera ni? Veliko sončnih krem vsebuje strupene sestavine in kemikalije, ki spodbujajo rast kožnega raka in proizvodnjo prostih radikalov v telesu. Strupene snovi so v sončnih kremah prisotne v manjših količinah, ampak če pomislite, da jih nanašate vsaki dve uri, količina ni več majhna. Večina sončnih krem vsebuje oksibenzon, ki dokazano moti delovanje hormonov, kar je še posebej težava za nosečnice in otroke. Oksibenzon preprečuje tvorjenje vitamina D. Problem uporabe sončnih krem pa je veliko širši, kot si predstavljamo. Nekateri koralni grebeni so začeli umirati zaradi zastrupitve s kemikalijami iz sončnih krem. Morda si mislite, da se to nas ne tiče. Problem se pojavlja tudi v slovenskih naravnih kopališčih. Bloško jezero je bilo pred desetimi leti kristalno čisto, zadnjih nekaj let pa se na vrhu nabira mastna plast sončnih krem. Če boste zbrali pogum in se podali v motno vodo, svojih nog v njej zagotovo ne boste videli. Bloško jezero je le eno izmed številnih jezer, ki se srečujejo s posledicami množičnega turizma ali pa se že bodo.

 

Slabosti domačih krem za sončenje

Domače kreme za sončenje ne boste testirali, zato ne boste nikoli vedeli kakšen zaščitni faktor ima. To boste ugotovili šele na svoji koži, zato previdno pri uporabi. Kljub naravni sončni kozmetiki, občutljive dele telesa dodatno zaščitite. Priporočam, da se pred odhodom na dopust dnevno izpostavljate soncu za nekaj minut. Tako si boste nabrali “podlago”, zaradi vitamina D se  boste bolje počutili in boste manj depresivni.

Prednost domačih krem za sončenje

Domače kreme imajo ogromno prednosti. Naravne kreme za sončenje so za okolje in vaše telo neškodljive. Če jih pripravljate sami točno veste katere sestavine ste uporabili in zakaj. Poleg tega lahko kremo shranjujete v embalaži, ki jo vi želite in ki vam je všeč. Lahko ji dodate tudi zanimivo nalepko in eterična olja (npr. sivko). V izdelavo vključite celotno družino. Otroci bodo navdušeni.

Naravni zaščitni faktor olj

Nekatere rastline in njihovi plodovi vsebujejo naravni zaščitni faktor, ki se ohrani v olju.

Mandljevo olje – SPF okoli 5
Kokosovo olje – SPF 4-6
Olje rdečih malin – SPF 25-50
Korenčkovo olje – SPF 35-40
Karitejevo maslo – SPF 4-6

Recept za domače olje za sončenje

Sestavine

½ skodelice mandljevega olja
¼ skodelice kokosovega olja (naravni SPF 4)
¼ čebeljega voska
2 žlici cinkovega oksida ( Ena izmed ključnih sestavin v izdelkih za zaščito pred UV žarki. Pazite, da prah ne vdihnete).
1 čajne žlička korenčkovega olja (SPF 35 -40)
2 žlici karitejevega masla (naravni SPF 4-5)
Dodano: ekstrakt vanilije ali drugi naravni izvlečki, ki ustrezajo vašim željam (Ne uporabljajte eteričnih olj citrusov, ker povečujejo občutljivost na sonce)

Navodila

Vse sestavine, razen cinkovega oksida segrejte v dvojnem koltu, dokler se sestavine ne stopijo. Odstavite in dodajte cinkov oksid. Nastalo mešanico prelijte v steklene kozarce. V kozarcu mešajte toliko časa, dokler se zmes ne ohladi. Priporočamo, da uporabljate več manjših posodic. Krema je gosta, zato pršilka ni primerna za nanos.

Krema za sončenje ni vodotesna in jo je potrebno ponovno nanesti po potenju ali plavanju. Če želite narediti gostejšo kremo za debelejšo zaščito proti soncu dodajte več čebeljega voska. Shranjujte v hladilniku.