veganska jed

Seitan ali pšenično meso

Od vegilandija / 2 aprila, 2017 /

Seitan ali pšenično meso Seitan je narejen iz rastlinske beljakovine (pšenične). Te beljakovini pravimo gluten. Uporabljamo ga kot nadomestek mesa, ker je podobne sestave in se enako navzame vonjav in okusa začimb in zelenjave. Veliko se ga uporablja v Azijski in vegeterijanski kuhinji. Kako naredimo seitan ali pščenično meso: Sestavine: voda moka – najboljša je…

Preberi več

Falafel

Od vegilandija / 27 marca, 2017 /

Falafel Falafel je tradicionalna Egiptovska jed. Falafel so ocvrte kroglice ali iz zmiksane čičerike in začimb. Obstaja več različnih receptov, vsak si ga prilagodi po svoje. Jemo jih s pita kruhom. Zraven se priležejo solata, vložena zelenjava ali tzatziki omaka.  Sezam da falafelom hrustljavo skorjico, v originalu se falafli brez sezama opečejo v olju. Sestavine:…

Preberi več

Veganski štruklji z drobnjakom

Od vegilandija / 9 februarja, 2017 /

Sestavine (za 4 osebe) 200g tufuja drobnjak 1 dcl sojinega jogurta ščep kurkume 1 žlička koruznega škroba vlečeno testo Postopek: Na zelo drobno nadrobimo tufu, mu dodamo kurkumo, sojin jogurt, ščep koruznega škroba in drobnjaka. Vlečeno testo pripravimo po tem receptu ali pa uporabimo kupljenega. V primeru kupljenega testa, za en štrukelj uporabite dvojno plast…

Preberi več

Veganska pikantna klobasa (Chorizos)

Od vegilandija / 8 februarja, 2017 /

Klobase chorizo so začeli delati v 17. stoletju. Danes jih izdelujejo tudi v nekaterih fr. pokrajinah in Mehiki , kjer jo začinijo še s čilijem (menda poznajo kar 124 vrst teh klobas!). Sestavine: 1 skodelica kuhanega rdečega fižola 2 jedilni žlici žajbla 2 jedilni žlici mletega čilija 2 jedilni žlici sladke paprike 2 jedilni žlici…

Preberi več

Dušeno zelje z rozinami (martinova jed)

Od vegilandija / 12 novembra, 2016 /

Sestavine: 2 žlici olja 2 čebuli 0,75 kg surovega rdečega zelja 2 olupljeni in naribani jabolki 2 pesti rozin Sol, poper 2 žlici jabolčnega kisa Priprava: Narežemo rdeče zelje in ga namočimo v vodi. Čebulo sesekljamo ter jo na prepražimo na olju, dodamo odcejeno rdeče zelje, naribana jabolka ter rozine. Prepražimo, posolimo, popopramo in po…

Preberi več

Veganska kokosova Tajska Juha

Od vegilandija / 10 novembra, 2016 /

Sestavine: 1 čebula, narezana na kocke 2 rdeči papriki, zmleti 1 žlica mletega česna 1 narezan korenček 1 skodelica čičerike 4 žlice olivnega olja 1/2 žličke kumine 1/4 žličke koriandra 1/4 žličke kajenskega 2 skodelice zmlet paradižnika ali parižnikove mezge 1 skodelica kokosovega mleka 1 skodelica arašidovega masla 1/2 skodelice vode sok 3 limet 1 čajna žlička…

Preberi več

Arašidov namaz (domači)

Od vegilandija / 7 novembra, 2016 /

Obožujete arašide? Potem si morate pripraviti domač arašidov namaz, tako boste natančno vedeli kaj vse je v namazu. Presenetite svoje goste ali otroke z zdravim namazom Sestavine: 600 g oluščenih nesoljenih arašidov  1 žlica javorjevega sirupa ali medu  1 žlica arašidovega olja  1 žlička soli Postopek: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Arašide v eni…

Preberi več

Juha iz sladkega krompirja

Od vegilandija / 1 novembra, 2016 /

Na ameriškem jedilniku je sladki krompir stalnica.  V sladkem krompirju najdemo veliko vitamina A in kalija, vsebuje pa tudi kar nekaj kalcija. Poleg tega je v njem še veliko fitokemikalij, na primer kvercetin, ki ima močno protivnetno delovanje. Sestavine ( za 4 osebe): 1 čebula, sesekljana 1 strok česna, sesekljan oljčno olje 3 sladki krompirji,…

Preberi več

spomladanski zavitki

Od vegilandija / 31 oktobra, 2016 /

Sestavine: Korenje Koleraba Sojini kalčki por Sojina omaka Posušen mleti ingver Limonina trava Sezamova semena Kokosovo olje Polnozrnato vlečeno testo Priprava: na voku suho prepražimo tri ščepe sezamovih semen ko zarumenijo dodamo olje kjer prepražimo ostale začimbe potem dodamo por kolerabo in korenje narezano na čim bolj drobne koščke, nekaj časa pražimo da se zmehča…

Preberi več

Brezglutenska pita iz kokosove moke

Od vegilandija / 15 oktobra, 2016 /

Sestavine: 70 dag riževe brezglutenske moke 300 g margarine voda tamari ali šoju (brez glutena) 2 čajne žličke soli 1 buča hokaido (1,5 do 2 kg) agar agar 1 čajna žlička ingverja v prahu 3 dcl sojinega mleka 500 g tofuja Navodila za pripravo:      Riževo moko premešamo s soljo. Margarino z nožem zdrobimo…

Preberi več